Богомил Шопов: Бизнесът в Чехия предлага 5 хиляди работни места за бежанците

Страната следва да приеме около 1500 мигранти според квотите за разпределение, коментира той

14.09.2015 | 20:58 Редактор: Мариета Иванова
Богомил Шопов: Бизнесът в Чехия предлага 5 хиляди работни места за бежанците

Бизнесът в Чехия предлага 5 хиляди работни места за бежанците в страната, коментира в предаването Денят On Air Богомил Шопов в пряко включване от Прага. Той допълни, че те са предимно в нископлатени сектори и такива, които не са особено привлекателни, като тежкото машиностроене.

Шопов допълни, че в момента по граничните пунктове няма извънредни мерки с оглед на увеличен наплив на мигранти към страната, че се правят се обичайните полицейски проверки. За изминалото денонощие са били задържани 11 нелегални мигранти, а за седмицата-76 души, стана ясно от думите му. Той допълни, че в същото време според квотата за разпределение Чехия би следвало да приеме 1500 мигранти.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев какви са причините да няма голям наплив на бежанци към Чехия Шопов посочи, че има две версии. Едната е на вътрешното министерство и премиера, които поддържат тезата, че каналджиите ги се страхуват да преминават през страната, тъй като вече е имало няколко случая със задържани трафиканти. В обществото обаче доминира тезата, че мигрантите не мислят, че ще намерят търсените по-добри условия на живот в Чехия.