ЕС с планове за военни действия срещу трафикантите на хора в Средиземно море

Цел на мерките е разбиване на мрежите, действащи отвъд Либия

14.09.2015 | 15:51 Редактор: Мариета Иванова
ЕС с планове за военни действия срещу трафикантите на хора в Средиземно море

Планове за военни действия срещу трафикантите на хора в Средиземно море са били одобрени в Европейския съюз, предава БНР. Цел на мерките е да бъдат разбити мрежите за трафик на хора, действащи отвъд Либия. В тази връзка е започнало събиране на разузнавателна информация. Засега ще бъде разрешено спирането и при нужда унищожаването на лодки, транспортирали мигранти до Европа и изложили на риск живота им.

На извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз обсъждат темата за разселване на бежанците сред страните-членки на ЕС, предава още Националното радио. България е представена от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Ключов момент от разговорите е обсъждането коя държава колко души да приеме. Ще бъде обсъден и въпросът за т.нар. задължителен принцип на прием без право на отказ и прием от страната-членка.

Властите в Атина, Рим и Будапеща ще определят кои бежанци в коя от държавите да бъдат пратени, предвижда още предложението. За всяка страна Брюксел изчислява процентна квота по специална формула, предава БНР.