fallback

Египетски сили за сигурност убили 12 туристи при антитерористична операция

Сред жертвите има и мексиканци

14.09.2015 | 12:30 Автор: Мариета Иванова

12 души, включително мексикански туристи, са били убити от египетски сили за сигурност, предава BBC, като се позова на изявление на вътрешното министерство.

Туристите са пътували в четири автомобила, които навлезли в забранена зона в Уахат на западната пустиня, гласи съобщението на министерството.

Ранени са били още 10 мексиканци и египтяни. Те са били лекувани в местна болница. От министерството съобщиха, че са формирали екип, който да разследва инцидента.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди инцидента и заяви, че ще „поиска изчерпателно разследване от египетските власти”.

От Министерството на външните работи на Мексико потвърдиха, че най-малко двама от убитите са мексиканци и допълниха, че се работи по потвърждаване на идентичността на останалите жертви.

В изявление  мексиканският  посланик в Египет посочва, че е посетил местната болница и е говорил с петима от мексиканците, които били в стабилно състояние.

От съобщението на египетския вътрешен министър става явно, че четирите автомобила на туристите се натъкнали по погрешка на съвместна операция на военна полиция и други въоръжени сили. В съобщението се посочва още, че инцидентът е станал в неделя- 13 септември в зона „извън границите за чуждестранните туристи”, но не се посочва точна локация, отбелязва BBC.

Групата туристи се подготвяли да лагеруват в Западната пустиня, когато се попаднали под обстрел.

От съобщението на вътрешния министър става ясно, че силите за сигурност са преследвали в пустинята терористи, когато засекли четирите автомобила, който били далече от главния път и от хеликоптер Апачи стреляли по тях.

 

fallback
Още от Свят
fallback