Египетски сили за сигурност убили 12 туристи при антитерористична операция

Сред жертвите има и мексиканци

14.09.2015 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Египетски сили за сигурност убили 12 туристи при антитерористична операция

12 души, включително мексикански туристи, са били убити от египетски сили за сигурност, предава BBC, като се позова на изявление на вътрешното министерство.

Туристите са пътували в четири автомобила, които навлезли в забранена зона в Уахат на западната пустиня, гласи съобщението на министерството.

Ранени са били още 10 мексиканци и египтяни. Те са били лекувани в местна болница. От министерството съобщиха, че са формирали екип, който да разследва инцидента.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди инцидента и заяви, че ще „поиска изчерпателно разследване от египетските власти”.

От Министерството на външните работи на Мексико потвърдиха, че най-малко двама от убитите са мексиканци и допълниха, че се работи по потвърждаване на идентичността на останалите жертви.

В изявление  мексиканският  посланик в Египет посочва, че е посетил местната болница и е говорил с петима от мексиканците, които били в стабилно състояние.

От съобщението на египетския вътрешен министър става явно, че четирите автомобила на туристите се натъкнали по погрешка на съвместна операция на военна полиция и други въоръжени сили. В съобщението се посочва още, че инцидентът е станал в неделя- 13 септември в зона „извън границите за чуждестранните туристи”, но не се посочва точна локация, отбелязва BBC.

Групата туристи се подготвяли да лагеруват в Западната пустиня, когато се попаднали под обстрел.

От съобщението на вътрешния министър става ясно, че силите за сигурност са преследвали в пустинята терористи, когато засекли четирите автомобила, който били далече от главния път и от хеликоптер Апачи стреляли по тях.