fallback

Франция временно отстрани от длъжност почетен консул в Турция

Франсоаз Олкай имала магазин, в който продавала на нелегални мигранти спасителни жилетки и надуваеми лодки

12.09.2015 | 09:59 Автор: Мариета Иванова

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс взе решение временно да отстрани от длъжност почетния консул на страната в Бодрум, Турция- Франсоаз Олкай, предава ТАСС, като се позовава на говорителя  на френското външно министерство   Ромен Надал.

По-рано френският телевизионен канал France 2 показа репортаж, направен със скрита камера, и разговор с почетния консул на Франция. Жената признала, че е собственик на магазин в Бодрум за търговия с оборудване за морска почивка, където продавала на нелегални мигранти спасителни жилетки и надуваеми лодки.

В разговор с журналисти не толкова открито Олкай заявила, че участва в препращане на мигранти в Гърция, като потвърдила, че в това участват и представители на турските власти.

В отговор на въпрос защо тя не спира подобна дейност, почетният консул отговорила, че при такъв сценарий лодките и спасителните жилетки на мигрантите ще бъдат продадени на други хора.

В репортажа се отбелязва още, че над магазина на дипломата не само се развява френски флаг, но също така има и табела, която информира, че е собственост на почетния консул на тази страна. Олкай е на длъжността от октомври 2014.

Говорителят на френското външно министерство подчертал, че „в случай, че се потвърди информацията за почетния консул, тя ще бъде окончателно отстранена от длъжност с решение на френския посланик в Турция и на министър на външните работи”.  

 

fallback
Още от Свят
fallback