fallback

11 септември 2015: какво следим днес по света

Предстоящи

11.09.2015 | 08:40

Европейските акции паднаха за пръв път тази седмица в четвъртък заради тревогите на инвеститорите, че глобалната икономика не се е възстановила достатъчно, за да издържи на по-високи американски лихви.

 

Каталуния

Решимостта на Каталуния да набере подкрепа за независимостта си от Испания изнервя инвеститорите, които оценяват евентуалното отцепване на най-голямата регионална икономика, осигряваща една пета от брутния национален продукт.

На 11 септември е националният празник на Каталуния и начало на предизборната кампания. Изборите в Каталуния са на 27 септември 2015.

 

Сингапур

Сингапур провежда избори за пръв път след смъртта на основателя си Ли Куан Ю и управляващата партия се опитва да задържи 50-годишната власт.

 

Централни банки

BOK намали четири пъти лихвите от август 2014, но на 11 септември 2015 централната банка на Южна Корея запази лихвата без промяна.

 

Рублата отново влиза в центъра на вниманието. Централната банка на Русия може да се опита да успокои най-волатилната валута на света, оставяйки непроменена лихвата на заседанието в петък, според само трима от 35 икономисти, запитани от Bloomberg. Останалите прогнозират намаляване на лихвата.

 

11/9

- САЩ отбелязва 14-а годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 – най-голямото нападение срещу Америка след Пърл Харбър. Планирани са церемонии на Мемориала с музей в Долен Манхатън, Вашингтон и Пенсилвания.

 

- Финансовите министри на ЕС се срещат в Люксембург в петък, след което в събота ще се проведе заседание на министрите от Еврозоната. Ще се обсъжда валутният съюз и данъците, а в събота – гръцката спасителна програма.

 

- Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е в Лондон, където бе посрещнат с протести с искане за ареста му заради престъпления срещу палестинския народ.

 

- Германският канцлер Ангела Меркел ще участва в дебат за цифровата икономика в Берлин на конференция на CDU.

 

fallback
Още от Свят
fallback