fallback

Ведомости: Полетите на руски самолети през България за Сирия са били редки

Полет на руски товарен самолет Ил-62 е бил осъществен на 7 август

09.09.2015 | 18:35 Автор: Ирина Георгиева

От началото на август Русия е увеличила доставките си по въздух и море на военно оборудване и техника към Сирия за подпомагане на правителствените сили на Башар ал-Асад, който води война с опозицията и с бойците на ИД, пише руското издание "Ведомости".

САЩ изразиха загриженост относно доставките, а България отхвърли искането на Русия да прелитат нейни самолети през българското въздушно пространство на 9 септември. Полетите през България за Сирия са били редки - един път на няколко седмици, а отказът на България ще доведе до това, че всички полети ще бъдат над Иран и Ирак, отбелязва източник, близък до руското министерство на отбраната.

Все още е много рано да се говори за възможна руска военна намеса в операциите срещу ИД в Сирия, допълва източникът на изданието.

Сирия е единственият стратегически плацдарм на Русия в Близкия изток, а Москва би искала да защити този актив. В допълнение Кремъл се опасява от войнстващия ислямизъм по подобие на ИДИЛ на собствената си територия, затова за Русия борбата с групировката е и фактор от вътрешната сигурност, а за разлика от Запада, Путин е заинтересован от оцеляването на режима на Асад, пише директорът на "Карнеги Европа" Ян Техау.

Възниква въпросът: кое е по-лошото - Асад или ИД? Дори най-отявлените противници на Асад по-скоро признават, че в този случай той не е враг номер едно. По този въпрос интересите на Русия и Запада в Сирия съвпадат, твърди Техау.

По-рано на 9 септември БГНЕС съобщи, че полет на руски товарен самолет Ил-62 е бил осъществен в понеделник, 7 август. Самолетът е влязъл в българското въздушно пространство в района на Обзор, след което е прелетял над Стара планина до Карлово, след това е завил на запад и е напуснал родното небе след 15.00 часа. По-нататък той е продължил полета си над Гърция и Кипър, за да влезе в сирийското въздушно пространство. Няколко часа по-късно същият самолет се е върнал по обратния маршрут, отново прелитайки над България.

fallback
Още от Свят
fallback