fallback

Елизабет II стана най-дълго управлявалият британски монарх (видео)

Кралицата управлява 63 години и седем месеца - изчислено на 23 226 дни, 16 часа и около 30 минути около 17:30 BST

09.09.2015 | 15:16 Автор: Ирина Георгиева

Ликуващи тълпи посрещната кралица Елизабет II в Единбург на 9 септември - денят, в който тя става най-дълго управляващият монарх във Великобритания, пише BBC.

Лошото време забави пристигането на Елизабет II на гара Waverley, но 89 - годишният монарх и мъжът й дукът на Единбург успяха да тръгнат с новата железница.

Кралицата управлява 63 години и седем месеца - изчислено на 23 226 дни, 16 часа и около 30 минути около 17:30 BST. Елизабет II се качва на престола на 25 години.

Дейвид Камерън заяви, че управлението на кралицата е "наистина скромно".

Облечена в тюркоазено с любимата си черна чанта до нея, кралицата се усмихна и махна с ръка на тези, които се бяха събрали на гарата, за да отбележат с нея подобряването на рекорда, поставен от пра- пра- баба й кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г.

Не е ясно точно в колко часа кралица Елизабет II ще стана най-дълго управлявалият британски монарх, защото баща й Джордж VI е починал в ранните часове на 06 февруари 1952 и точният час не е записан.

Елизабет II е видяла как дузина министър-председатели идват и си отиват и е била на трона шест десетилетия от британската история - от войната с Германия през смъртта на принцеса Даяна до терористичните нападения в Лондон.

Тя е работила с 12 британски министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън, който даже не е бил роден по времето на нейната коронация. И продължава да участва в обществени прояви и да пътува на 89-годишна възраст.

Елизабет е от последното поколение британски кралски особи, получили образованието си у дома, и първият монарх на страната, изпратил имейл (1976 г.) или туит (2014 г.).

Имаше очаквания, че кралското семейство ще отпразнува рекорда в тесен кръг днес. В присъщия й делови стил обаче кралицата днес ще работи нормално. Специална празнична вечеря не е планирана.

В цялата страна обаче ще звънят църковни камбани. На лондонската телевизионна кула ще бъде изписано пожеланието "Да е дълго царуването й", а кралската баржа "Глориана" ще се включи в процесия по р. Темза. 

Двете крила на подвижния мост Тауър бридж ще бъдат вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" ще прозвучат четири топовни салюта, а реставрираният кораб на лондонската пожарна "Маси Шоу" ще изстрелва струи вода във въздуха.

Гледайте речта на кралица Елизабет II на живо в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Свят
fallback