fallback

Напрежение между полиция и мигранти на остров Лесбос

Гръцкото правителство и Агенцията на ООН за бежанците са изпратили допълнителен персонал и кораби в опита си за справяне със ситуацията

08.09.2015 | 12:12 Автор: Ирина Георгиева

Гръцкото правителство и Агенцията на ООН за бежанците са изпратили допълнителен персонал и кораби в опита си за справяне със ситуацията на остров Лесбос, където се намират 25 000 мигранти, пише ВВС.

Това се случва ден, след като избухна напрежение между полиция и мигранти. Полицаи с палки влязоха в схватка с множество от 2500 мигранти, които се опитваха да нахлуят на ферибот, нает от гръцките власти, за да ги откара до столицата Атина.

На острова на изоставено футболно игрище е създаден и център за прием на документи в опит за ускоряване на процеса по транспортирането на хората до Атина. На 7 септември заместник-вътрешният министър на Гърция Янис Музалас заяви, че остров Лесбос е "на ръба на експлозия".

Междувременно стотици мигранти пробиха полицейският кордон на Рошке, граничния пункт между Сърбия и Унгария. Унгарската полиция е използвала лютив спрей срещу тях. Инцидентът се е случил в момент, в който бежанците са били ескортирани към лагер за временно настаняване на бежанци. Някои от тях са излезли на шосето в посока Будапеща, разказват свидетели.

От няколко седмици повече от 25 000 души, избягали от родините си живеят на остров Лесбос при лоши условия и не могат да продължат по пътя си към Западна Европа.

fallback
Още от Свят
fallback