fallback

Франсоа Оланд: Франция започва подготовка за въздушни удари в Сирия

07.09.2015 | 20:39 Автор: Лъчезар Вълев

 Франция ще нанася въздушни удари по позиции на Ислямска държава в Сирия, но няма да предприема сухопътни действия. Новината потвърди френският президент Франсоа Оланд, два дни след като медиите в Париж оповестиха информацията. Още утре сутринта френските военно-въздушни сили започват разузнавателни полети.  Френският президент засегна и бежанският проблем в Европа.

Франсоа Оланд заяви, че Париж разполага с доказателства за това, че от Сирия са планирани атаки срещу няколко държави, по-специално Франция.

Моята отговорност е да гарантираме, че сме информирани колкото е възможно повече за възможните заплахи за нашата държава. Това е причината да се обърна към министъра на отбраната за това още от утре да започнат разузнавателни полети над Сирия. Това ще ни даде възможност да обмислим въздушни удари срещу „Ислямска държава“.

Франция беше първата държава, която се включи във водената от САЩ коалиция за удари срещу позиции на джихадистите в Ирак. Досега обаче Париж се възвържаше от подобни действия в Сирия заради опасения, че това може да облагодетелства режима на Башар Асад.

На днешното събитие в Париж Франсоа Оланд обави, че Франция ще приеме 24 000 бежанци като част от плана на Европейската комисия за справяне с кризата. Държавният глава подчерта, че страната му е длъжна да приеме тези, които бягат от войната и са преследвани, и е готова да го направи. По думите му мигрантската криза в Европа може да бъде овладяна.

Думите на Оланд идват на фона на появилите се спекулации, че Германия и Франция ще поемат най-много бежанци по новия план на Европейската комисия, който предстои да бъде одобрен на 9 септември. Според информация, публикувана на сайта на в. „Монд“ властите в Германия са призовани да приемат нови 31 хил. бежанци, а във Франция – обявеното от Оланд число 24 000. Ако предложените нови квоти получат зелена светлина България ще трябва да приема 1500 нови бежанци тази година.

 Според френското издание плановете са 28-те страни членки на Евросъюза да приемат нови 120 хиляди бежанци от зони с военни конфликти.

 

fallback
Още от Свят
fallback