Фермерски протест в Брюксел

Сблъсъци избухнаха по време на протеста пред ЕП

07.09.2015 | 20:35 Редактор: Лъчезар Вълев
Фермерски протест в Брюксел

Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго. Решението беше взето на 7 септември 2015, след като най-малко 6 хил. земеделски производители от цяла Европа, сред които и български фермери, протестираха през целия днешен ден в центъра на Брюксел срещу ниските изкупни цени на млякото и месото.

Стигна се и до сблъсъци с полицията.

 

Още по темата

Трафикът в белгийската столица бе блокиран от пристигналите в Брюксел от рано сутринта около 2 хиляди трактори и два булдозера.

По-късно протестът прерасна в битка. Фермерите нападнаха полицаите със своите оръжия: ябълки и яйца. Запалиха балите сено.

Стълбовете за уличното осветление, пътни знаци бяха изтръгнати и използвани от демонстрантите в центъра на белгийската столица, в кръговото Робер Шуман.  Хвърляха и бутилки, камъни и бомбички срещу органите на реда.

Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. Съобщава се за най-малко един ранен полицай по време на сблъсъците.

 

Цената на млякото падна до около 28 цента за литър, което не е достатъчно дори за покриване на разходите, заяви пред Асошиейтед прес фермер от южния германски град Фухщад.

 

От Европейския млечен борд коментираха, че спадът на изкупните цени с 30-40% може да доведе до масови фалити сред земеделците.