Йордан Божилов: Преговорите са единственият път за решаване на проблемите на сигурността

България е домакин на най- голямата конференция за сигурността в Черноморския регион, коментира той

07.09.2015 | 13:40 Редактор: Мариета Иванова
Йордан Божилов: Преговорите са единственият път за решаване на проблемите на сигурността

Преговорите са единственият път за решаване на проблемите на сигурността, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.  Той допълни, че по този повод България събира на „може би най-голямата конференция” за сигурността в Черноморския регион представители на страните-членки на ЕС, НАТО, Русия, Молдова, Украйна, Армения, Азербайджан и др.

Експертът посочи, че по време на  дискусиите представителите на различни аналитични звена към министерства на външните  работи и  на отбраната на различните държави „ще имат влиянието да променят политиката на сигурността в Черноморския регион”.
Йордан Божилов коментира и бежанската вълна, заляла Европа през последните дни, коментирайки, че обикновено хората от местата на конфликти се разселват в места, близки до своя дом.

„Сега наблюдаваме друга тенденция - те търсят трайна смяна на местоживеенето си. Самите хора от Ирак и Сирия не усещат, че може да се намери трайно решение в местата на конфликт и затова наблюдаваме това разселване към Европа”, стана ясно от думите му.

Експертът по сигурността коментира, че „когато говорим за бежанска вълна, трябва да отбележим, че става въпрос за мигранти”. Той допълни, че много от хората, които се разселват, действително са засегнати от военните конфликти в Сирия и Ирак. – „Но имаме голям вълна, от Афганистан, Пакистан, Еритрея, Етиопия. Хората бягат от различни причини- едната е терористични действия. Но хората от Северна Африка бягат най- общо от мизерията, която е обхванала този част от света”.

Божилов коментира, че 75% от жителите на Северна Африка са под 25 години, „което означава, че можем да очакваме и в бъдеще продължаване на тази мигрантска вълна”.

Вижте цялото интервю от видео файла.