fallback

Нов план на Еврокомисията за прием на 160 хил. бежанци в ЕС

Германия ще приеме най-много бежанци, Франция 24 000, а Испания - 15 000

06.09.2015 | 14:12 Автор: Георги Стоянов

Вестникът се позовава на официален документ, съдържащ нови предложения на Еврокомисията за увеличен прием на мигранти, който Юнкер смята да представи на 9 септември.

Комисията смятала да предложи страните от ЕС да поемат ангажименти за приемане на допълнително 120 000 бежанци плюс 40-те хиляди, за които бе постигнато споразумение през юли. По този начин трябва да бъдат "разтоварени" Унгария, Гърция и Италия, където главно се трупат мигрантите.

Според плана на Юнкер Германия ще приеме най-много бежанци. На Франция ще бъде предложено да приеме 24 000, на Испания - 15 000. Германските власти вече се съгласиха да приемат 10 000 от първоначалната бройка от 40 000 бежанци.

Друг германски вестник - "Билд ам Зонтаг", публикува днес интервю с Юнкер, в което той подлага на остра критика дискусиите за въвеждане на граничен контрол в страните от ЕС, разгорели се на фона на миграционната криза.

"Правото на свободно придвижване е едно от основните постижения на Европа и на него не трябва да се посяга. Не трябва да поставяме на карта Шенген само защото някои страни членки на ЕС нарушават европейските правила", подчертава шефът на Еврокомисията пред вестника.

fallback
Още от Свят
fallback