Кметът на Букурещ арестуван за взимане на подкуп

06.09.2015 | 12:22 Редактор:
Кметът на Букурещ арестуван за взимане на подкуп
Кметът на Букурещ арестуван за взимане на подкуп

Нови антикорупционни арести в Румъния. Властите в северната ни съседка са арестували кмета на Букурещ Сорин Опреску заради обвинения за вземане на подкуп, съобщават румънски медии. Градоначалникът е събрал 25 000 евро от фирми, работещи за общината на румънската столица. Арестът е извършен малко след полунощ, като Опреску е задържан за 24 часа.  

Според обвнинението Сорин Опреску е бил част от организирана група, която искала подкупи от фирми в замяна на поръчки за изграждането на обекти, финансирани от общинския бюджет. Според съобщението на румънската прокуратура за борба с корупцията от 2013 до 2015 г. фирми, сключили договори с общината на Букурещ, са били задължени да плащат на високопоставени длъжностни лица в кметството до 70 процента от печалбите си от работата за общината. 10 процента от тези пари отивали директно за Опреску. По-късно днес румънския съд трябва формално да потвърди ареста на столичния кмет. За момента градоначалникът не е направил изявление по случая.

63-годишният Опреску е кмет на Букурещ от 2008 г. Той беше и кандидат за президент през 2009 г. Заемал е и поста на сенатор от управляващата Социалдемократическа партия.