fallback

Митов: Общите ценности и усилия ще доведат до просперитет на Балканите

Балканите могат да бъдат пример за ефективно сътрудничество, изтъква външният министър

03.09.2015 | 15:23 Автор: Мариета Иванова

Балканските страни постигнаха забележителен напредък в решаването на редица сериозни проблеми от последните две десетилетия, но са необходими още усилия за постигането на траен мир и просперитет в региона. Това отбелязва в публикация, озаглавена „Българското председателство на ПСЮИЕ”, в Hurriyetdailynews.com  българският външен министър Даниел Митов.

В материала той изтъква заложените приоритети в рамките на третото председателство на страната ни на ПСЮИЕ. – „България ще работи за увеличаване на гласа на страните от ПСЮИЕ в рамките на континенталните дебати и интеграционни процеси. Едно колективно и упорито „ние” –взаимно изречено от всички нас, ще добави повече сила и легитимност на страните в региона”, пише в публикацията на Митов за  Hurriyetdailynews.

„Гледайки към бъдещето, ние трябва твърдо и категорично да заличим алтернативите, заместващи демокрацията, а също и агресивния национализъм и популизъм. Европейското бъдеще е обединяващ фактор за региона, а процесът на интеграция движеща сила в тази посока. Сътрудничеството между страните е мощен инструмент за движението напред в бъдеще. Всяка страна в региона може и би трябвало да допринася за мирните, демократични и проспериращи Балкани. Ние трябва да се стремим към общи стандарти в интерпретирането на историята, политиките, дипломацията, върховенството на закона и медийната свобода. И накрая, ние трябва да спрем да бъдем заложници на субективното тълкуване на историческото минало и да започнем да бъдем хора, които споделят общ интерес в бъдеще – включително достойни доходи за нашите граждани, гарантиране на тяхната регионална сигурност и демократични перспективи”, посочва още външният министър.

Мнението на първия дипломат на България е, че Балканите могат да бъдат пример за ефективно сътрудничество.  

„Това е причината, поради която основните приоритети, заложен от България, са толкова ясно формулирани и конретни в търсене на отговор на най-важните и сериозни предизвикателства пред югоизточните европейски страни,” отбелязва още в публикацията Митов.

Той допълва, че България ще се стреми да постигне конкретни резултати по основните въпроси от дневния ред на региона. – „Само с общи усилия и споделени ценности, могат да бъдат постигнати стабилност и икономически ръст и по този начин хората от Югоизточна Европа да се насладят на просперитета и справедливостта, които всички ние заслужаваме, заедно с всички останали,” посочва още българският външен министър.

 

fallback
Още от Свят
fallback