fallback

Туск: ЕС приветства примирието в Украйна и се чуди на сблъска в Радата

ЕС трябва да запази единството по въпроса със санкциите срещу Москва, коментира председателят на Европейския съвет

03.09.2015 | 14:23 Автор: Мариета Иванова

Европейският съюз искрено приветства примирието в Украйна, но е озадачен от трагичните събития във Върховната Рада в Киев, „които показва нестабилността на ситуацията”. Това заявил председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата с посланици от ЕС и други страни, предава ТАСС.

Припомняме, че в края на август парламентът на Украйна прие на първо четене проект за конституционна реформа, който включва и осигуряване на по-голяма автономия на Източна Украйна. Идеята за децентрализация на Източна Украйна беше договаряна и в Минските споразумения, насочени към уреждане на конфликта в страната. Гласуването на първо чете на законопроекта беше посрещнато от нови протести в Киев, които ескалираха и взеха жертви.

 Туск коментира и санкциите срещу Русия, подчертавайки че ЕС е длъжен да запази единството и солидарността по въпроса за рестрикциите.

„ЕС трябва да запази единството и солидарността по въпроса със санкциите срещу Русия”, коментира той, подчертавайки че тези санкции са в отговор на присъединяването на Крим от Русия.    

 

 

fallback
Още от Свят
fallback