fallback

Путин: Руско-китайските отношения се развиват интензивно, въпреки външните проблеми

Президентът на Русия изтъкна, че двете страни заедно отстояват резултатите от Втората световна война

02.09.2015 | 17:15 Автор: Мариета Иванова

 Руско-китайските отношения се развиват интензивно, независимо от всички външни проблеми. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин при срещата си с премиера на Китай Ли Къцян, предава ТАСС.

„Разбира се, ние се възползваме от този благоприятен повод (честването на 70-годишнината от края на Втората световна война), за да поговорим за двустранните ни отношения, които независимо от всички външни проблеми, се развиват много интензивно и носят полза, както за народа на Китай, така и за народа на Руската федерация”, коментира руския държавен глава.

От своя страна, премиерът на Китай потвърди, че „Китай и Русия са стратегически партньори”. Той също така обърна внимание на това, че двете страни заедно отстояват резултатите от Втората световна война. – „Ние сме против изкривяване и пренаписване на резултатите от Втората световна война,” коментира Ли Къцян.

Президентът на Русия също обърна внимание на този въпроси. По думите му е важно, че 70-годишнината от победата, както на 3 септември в Пекин, така и на 9 май в Москва, Русия и Китай отбелязват заедно. – „ И по този начин ние нагледно демонстрираме и на нашите народи, и на целия свят, че имаме общи оценки за изхода от Втората световна война и сме против опитите за отричане и изкривяване на историята”, коментира Путин.

Президентът на Русия пристигна на двудневна визита в Китай по покана на президента  Си Дзинпин. Сред планираните теми за разговори на срещата с премиера на Китай са включени въпросите за актуалните международни и регионални проблеми, перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Организацията на обединените нации, Г-20 и други международни организации, развиването на Евразиския икономически съюз с проекта за Икономически пояс по Пътя на коприната.

 

fallback
Още от Свят
fallback