fallback

Barclays хакна собствената си система

02.09.2015 | 17:10 Автор: Вероника Денизова

Кибер атаките са сред основните рискове за банковата система във Великобритания, показа наскоро проучване на Английската централна банка. За да се защити от злонамерени пробиви, британската банка Barclays сама организира хакерска атака срещу системата си. По този начин ръководството се надява, че ще успее да намери слабите й места преди кибер престъпниците. Нейра Чехич от Bloomberg с коментар по темата.

 

 

Barclays хакна собствените си компютри, за да си осигури предимство пред кибер престъпниците. В предходните седмици банката е формирала т.н. червен екип, който да атакува дигиталната й защита. Целта е да се намерят всякакви пролуки и да се коригират, преди да бъдат намерени от крадци, вандали или терористи. Защото евентуален пробив в системите на която и да е компания би бил болезнен.

Както при случая с Ashley Madison – сайт за изневери, за който всички научиха, след като миналия месец хакери откраднаха данни от профилите на потребителите му.  А вижте JPMorgan. Миналата година хакери проникнаха дълбоко в дигиталната инфраструктура на компанията и откраднаха имена, физически и имейл адреси на около 83 млн. хора и малки компании. И това се случи само месец, след като банката обеща да харчи по четвърт милиард на година, за да подобри кибер сигурността си.

Изпреварването на лошите момчета изисква ресурси, умения и бдителност, но понякога и това не е достатъчно. Мъжът, стоящ зад промените в Барклийс, ветеран от правоохранителната област, казва, че компанията увеличава разходите с около 20%, за да изпълни новата си стратегия за кибер сигурност. HSBC, Lloyds и Royal Bank of Scotland отказаха да коментират техните мерки за борба с престъпленията в мрежата. Но проучване на Английската централна банка през юли показа, че кибер рискът е основно притеснение за почти една трета от банките на Острова. Преди две години, само 1% от проучваните банки, са смятали кибер атаките за голяма опасност.

fallback
Още от Свят
fallback