fallback

Нова Зеландия избира ново знаме от 4 варианта

Все още по-голяма част от хората искат запазването на стария флаг

01.09.2015 | 14:23 Автор: Велко Каменов

В Нова Зеландия тече кампания, подкрепена от министър-председателя Джон Кий, за смяна на знамето на страната. Вариантите, от които новозеландци ще могат да избират своето ново знаме, бяха сведени до 4.

Настоящият флаг на Нова Зеландия включва знамето на Великобритания (Union Jack), което заема една четвърт от флага в горната лява част, докато в дясната част на флага е съзвездието Южен кръст. Флагът е почти идентичен с този на Австралия, което често предизвиква обърквания и неловки ситуации.

Основен мотив на 3 от предложените 4 знамена е лист от папрат, а на четвъртото е знакът Кору, който представлява разлистваща се сребърна папрат – символ на нов живот, растеж, сила и мир. Знамето на Великобритания липсва, като само едно от предложенията запазва цветовете му.

Въпросът обаче не предизвиква сериозен обществен интерес. По време на допитванията, които се провеждаха в различни части на страната, присъстваха много малко хора. 53% от анкетираните новозеландци казват, че предпочитат страната да остане със старото си знаме. След финализирането на тези четири дизайна поне хората ще имат нещо конкретно, върху което да помислят и може и мнението им да се промени. Много важна за изхода на ситуацията може да се окаже позицията на министър-председателя Джон Кий и капитана на националния отбор на страната по ръгби, които подкрепят смяната на флага.

 

fallback
Още от Свят
fallback