fallback

Член на доброволчески батальон е заподозрян за взрив на протестите в Киев

Арестуваният Игор Гуменюк е казал, че членува в националистическата партия „Свобода“

01.09.2015 | 12:07 Автор: Лъчезар Вълев

Член на доброволческия батальон "Сич" към украинското МВР е задържан по подозрение за взривяване на граната по време на протестите от 31 август пред парламента в Киев. При взрива загина един служител на националната гвардия.

Командирът на батальона каза, че задържаният е бил в отпуск по време на безредиците. Арестуваният Игор Гуменюк е казал, че членува в националистическата партия "Свобода".

Междувременно украинският президент Петро Порошенко опита да успокои общественото напрежение след вчерашното недоволство в столицата, като каза, че приетите в Конституцията промени не дават особен статут на Донбас.

Украинският президент подчерта, че окончателното решение по гласуваните промени в Основния закон ще зависи от ситуацията в Донбас и Минските споразумения. Порошенко е категоричен, че действащата коалиция, независимо от днешните събития, ще продължи работа, тъй като "така трябва за интересите на Украйна".

"Това беше антиукраинска акция, за която всички нейни организатори без изключение и всички представители на политически сили са длъжни да понесат сурова отговорност", категоричен беше държавният глава на Украйна.

От ЕК обявиха, че са обезпокоени от изострянето на ситуацията в Киев и призоваха всички страни към сдържаност и диалог. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че насилието в Украйна “не трябва да подкопава изпълнението на минските споразумения”.

От своя страна, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди сблъсъците в Киев. Той призова всички политически спорове да бъдат решени по конституционен път.

САЩ също разкритикуваха насилието в Киев. От Вашингтон обявиха, че подкрепят приетите от украинския парламент промени в конституцията по въпроса за децентрализацията.

 

fallback
Още от Свят
fallback