Ангела Меркел и Мариано Рахой обсъждат в Берлин бежанската криза

Очаква се да обсъдят също и въпроси, касаещи икономическата ситуация в Гърция

01.09.2015 | 12:01 Редактор: Лъчезар Вълев
Ангела Меркел и Мариано Рахой обсъждат в Берлин бежанската криза

Германският канцлер Ангела Меркел се среща в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой на 1 септември. Основна тема по време на разговорите между двамата лидери ще бъде задълбочаващата се в Европа бежанска криза. Очаква се Меркел и Рахой да обсъдят също и въпроси, касаещи икономическата ситуация в Гърция. Междувременно стана ясно, че част от няколкото препълнени влака със стотици имигранти от Будапеща вече са достигнали Австрия и Германия.

Досега близо 2000 души трябваше да останат в продължение на дни в импровизирани бежански центрове на гара в Будапеща. По-късно те получиха разрешение да напуснат тези места и да потеглят към Австрия и Германия.

Рекордната мигрантска вълна, връхлетяла Стария континент, принуди вътрешните министри от ЕС да свикат извънредна среща по въпроса на 14 септември. Само през юли в Европа влязоха 107 500 души. Проблемът със засилената имиграция в Европа ще бъде обсъден и от премиерите на Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Те ще се срещнат в края на седмицата. Четирите държави бяха сред тези, които блокираха плана на Европейския съюз за квотно разпределение на мигрантите.

На фона на дискусията за отношението към бежанците 10 хиляди исландци предложиха домовете си, за да приютят сирийските бежанци, пише британският в. „Телеграф“. Това стана в рамките на кампания в една от социалните мрежи, която бе подета от известна писателка, след като правителството заяви, че страната може да поеме под 100 бежанци.

Числото 10 хил. наистина е впечатляващо, като се има предвид общото население на Исландия, което е 300 хил. души.