fallback

Бил Стоун: Силните фундаменти защитават пазарите в САЩ

Бил Стоун, PNC Wealth Management

01.09.2015 | 11:32 Автор: Вероника Денизова

Главният анализатор на PNC Wealth Management Бил Стоун коментира американските разпродажби и стратегията си за пазарите. Той говори с Енджи Лау от Bloomberg в предаването "First Up" на 1 септември 2015.

Силните данни, идващи от американската икономика, ще помогнат за успокояване на пазарите отвъд Океана, смята финансистът Бил Стоун. Според него предизвикателствата и проблемите в Китай няма да променят оптимистичната картина в Съединените щати, а очакваното увеличение на лихвите от ФЕД ще подкрепи представянето на финансовите компании.

Ето още от коментара на Бил Стоун пред Bloomberg.

Дано сте си взели целия отпуск тази година, защото изглежда, че вие и всички останали ще бъдете приковани за бюрото през септември и октомври. Очаква се волатилността да се увеличава, нали?

Със сигурност може да се увеличи, но според мен всъщност малко ще се успокои, защото през последните две седмици видяхме ужасна волатилност. Вероятно ще се запази на по-високи от обичайните нива, но се надявам, че сме успели да превъзмогнем поне част от безпокойството и напрежението, защото все пак получихме дългоочакваната корекция.

Получихме корекцията, но също така видяхме и подновен натиск при американските акции – при S&P и Dow. Защо смятате, че това ще отшуми, защо според вас пазарите ще се успокоят, какво ще ги тласне в тази посока?

Част от успокоението миналата седмица беше по-скоро отласване от грозното дъно, което достигнахме, но пък останалата част се дължи на факта, че продължаваме да доста добри икономически данни от Съединените щати. По наше мнение това няма да се промени и каквито и предизвикателства да има в Китай, това няма да промени американската картина. Между другото ние не сме песимисти за китайската икономика. Данните от САЩ ще продължат да показват доста добра ситуация, което ще ни защити от сериозни понижения на пазарите.

Ако гледаме фундаментите, които ни казват, че американската икономика върви нагоре, каква стратегия използвате вие в такъв момент?

Като цяло продължаваме да харесваме определени сектори. Ще посоча два по-конкретно. Единият от тях са потребителските стоки, те са тясно обвързани с по-ниските цени на петрола. Да, в някои от последните дни той расте, но е далеч от някакви върхови стойности. Това се отразява добре на джоба на американците, чието потребление расте. Данните за автопродажбите, които чакаме, ще дадат повече яснота. Другият сектор е този на финансовите компании, защото смятаме, че ФЕД ще вдигне лихвите тази година, което ще даде тласък на банките. И надяваме се, те ще могат да увеличат кредитирането.  

 

fallback
Още от Свят
fallback