fallback

Франция, Германия и Великобритания искат извънредна среща заради бежанската криза

30.08.2015 | 18:32 Автор: Лъчезар Вълев

Франция, Германия и Великобритания призоваха за свикване на извънредна среща на вътрешните и правосъдните министри от ЕС заради бежанската криза. Министрите на трите държави са поискали от Люксембургското предеседателство на съюза да насрочи среща в следващите две седмици. Целта е приемането на конкретни мерки за справяне с ескалиращата мигрантска вълна.  От своя страна френският външен министър остро разкритикува страните от Източна Европа заради бежанската криза.

Лоран Фабиюс заяви, че отношението на някои източноевропейски страни към бежанската криза е "скандално". Като пример френският външен министър посочи телената ограда, издигната от унгарските власти по границата със Сърбия. „Унгария не зачита общите европейски ценности, затова трябва европейските власти да проведат сериозни и дори строги разговори с унгарците“, категоричен беше Фабиюс.

Критично се изказа и вътрешният министър на Великобритания. В интервю за в. „Сънди таймс“ Тереза Мей заяви, че миграционната система на Европа е повредена. Според нея Шенгенският безвизов режим, на който Лондон не е член, само задълбочава бежанската криза. Мей допълни, че събитията от лятото са показали, че най-трагичните последствия от неработещата европейска миграционна система се понасят от хората в най-голям риск от експлоатация.

В тази връзка стана ясно, че Холандия планира да затегне миграционната си политика. От ноември правителството на Марк Рюте ще спре предоставянето на храна и подслон на хората, които не са получили статут на бежанци и престоят им в страната ще бъде ограничен до няколко седмици. След това те ще бъдат връщани в родината си или изпращани към други държави на свои разноски.

fallback
Още от Свят
fallback