ЕСМ: МВФ не е необходим за спасяването на страни от еврозоната

Фондът трябва да остане ангажиран в преговорите по третата спасителна програма за Гърция

29.08.2015 | 18:46 Редактор: Лъчезар Вълев
ЕСМ: МВФ не е необходим за спасяването на страни от еврозоната

Участието на МВФ в бъдещи спасявания на страни от еврозоната не е необходимо нито във финансово, нито в експертно отношение. Това заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от Der Spiegel. Според него Фондът трябва да остане ангажиран в преговорите по третата спасителна програма за Гърция, но бъдещи сътресения биха могли да се управляват от европейските институции.

Включването на МВФ в третия гръцки план засега е под въпрос, тъй като институцията определя като неустойчив дълга на Атина. Общият размер на помощта за Атина е до 86 млрд. евро, като делът на Фонда от тях е 16 млрд. евро. Клаус Реглинг твърди, че все още е възможно Гърция да напусне еврозоната, ако ангажиментите за реформи не бъдат спазени и не бъдат правени дължимите плащания.

Според него обаче има вероятност Гърция да се върне на капиталовите пазари още преди края на договорената трета спасителна програма, ако Атина "решително изпълни обещаните реформи". Това, смята Реглинг, би позволило Европейския стабилизационен механизъм да намали своя дял от помощта за Атина. Ръководителят на институцията отново отхвърли вероятността за класическо отписване на дълга на Атина.

От новия гръцки кабинет, който ще поеме кормилото на Гърция след изборите в края на септември Реглинг очаква засилване на поетия курс към реформи.  Той прогнозира, че вотът ще доведе до стабилизиране на ситуацията в страната.