Бан Ки-мун: Европейските страни увеличават усилията си за справяне с имигрантската криза

Необходима е колективна политическа реакция, смята Ки-мун

29.08.2015 | 14:20 Редактор: Теодора Георгиева
Бан Ки-мун: Европейските страни увеличават усилията си за справяне с имигрантската криза

Необходима е колективна политическа реакция, за да се предотврати смъртта на мигрантите, които бягат към Европа. Такъв призив отправи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. По думите му всички правителства трябва да разширят сигурните и законни канали за имиграция и да действат с човещина.

Бан Ки-мун похвали лидерите на общностите, които предприемат действия да се справят с потока на имигранти, но добави, че е необходимо да се направи още много. Той добави, че  е ужасен и с разбито сърце от смъртта на хора в Средиземно море и от инцидента с открития в Австрия камион с телата на мъртви сирийски бежанци, сред които деца. По думите му голяма част от хората, които предприемат тези опасни пътувания бягат от места като Сирия, Ирак и Афганистан.

Бан Ки-мун се обърна към международната общност с призив да покаже по-голяма решителност при решаването на конфликти, които оставят хората без друг избор, освен да бягат. Той акцентира, че държавите трябва да спазват международното право относно молбите за убежище, а не да принуждават хората да се връщат по местата, от които бягат.

"Това е наш дълг като човешки същества." - добави генералният секретар на ООН.

Анализатори коментират, че насилието и нестабилността в Северна Африка и Близкия изток имат дестабилизиращ ефект и върху други региони по света, сред които и Европа. 

На 30 септември ООН ще проведе специална среща, посветена на проблемите, свързани с нелегалната имиграция.