fallback

Договориха спиране на огъня в Донбас от 1 септември

Порошенко пристигна в Брюксел, за да обсъди с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер кризата в източната част на Украйна

27.08.2015 | 12:24 Автор: Мартина Ганчева

Украинският президент Петро Порошенко пристигна в Брюксел, за да обсъди с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер кризата в източната част на Украйна. Късно тази нощ контактната група за Донбас се споразумя за спиране на огъня към 1 септември.

„Във връзка с  началото на учебната година е необходимо да се осигури трайно прекратяване на огъня по фронтовата линия", коментира специалния представител на ОССЕ Мартин Сайдик.

По думите му страните трябва да си разменят информация за разположението на училищата, намиращите се близо до районите  на напрежение, за да се обезпечи сигурността на децата.

В сряда в Минск се състояха преговори по ситуацията в Донбас, в които участваха и представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Следващото заседание на групата е насрочено за 8 септември. От началото на август напрежението в Източна Украйна ескалира. От страна на международната общност нееднократно бяха отправяне апели към Москва да спре  военната си помощ за проруските сепаратисти, но Кремъл отрича участието си в конфликта.

Вчера Украйна внесе четвъртия си иск срещу Русия в Международния  съд по правата на човека. В него се посочват масови нарушения на правата на украинците и на политическите затворници.

 

fallback
Още от Свят
fallback