В търсене на решение за бежанската криза

Над 3200 бежанци влезли в Унгария през Сърбия само за денонощие

27.08.2015 | 12:16 Редактор: Мартина Ганчева
В търсене на решение за бежанската криза

Броят на бежанците, регистрирани на унгарската граница, достигна нов рекорд. В сряда служителите, охраняващи границата със съседната балканска държава, са регистрирали 3241 души. Сърбия и Македония призоваха ЕС да предприеме мерки за мигрантската криза

„Ако кризата не получи европейски отговор, не трябва да се залъгваме, че ситуацията ще бъде разрешена“, заяви външният министър на Македония.

Именно с цел разрешаване на бежанската криза и подкрепа за Западните Балкани в този момент във Виена се провежда среща на европейско ниво. Сред участниците е  върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини.

В навечерието на срещата Върховният комисар на ООН по бежанците призна, че системата за прием на бежанци в Европа не работи. „Проблемът с притока на мигранти не може да се реши с издигането на стени. Ако затворим вратата, то ще отворят прозореца. Ако затворим прозорец, ще прокопаят тунел“, коментира Антониу Гутериш след среща с френския вътрешен министър Бернар Казньов. 

Върховният комисар призова да се създаде възможност за „легално влизане в Европа“ за тези, които се „нуждаят от защита“.

„Европейските държави са задължени да проявят „солидарност“ с Гърция и Италия, на които се падна основната тежест от имигрантската вълна. Би били несправедливо да се смята, че всички бежанци, идващи от Сирия, трябва да останат в Гърция или Италия“, каза в заключение Гутериш.

Въпреки това в телефонен разговор американският президент Барак Обама оцени високо усилията на германския канцлер Ангела Меркел за справяне с кризата.  На този фон полският президент сподели страховете си, че при ескалация на конфликта в Украйна, бежанците ще се насочат към Полша. „Искаме да сме солидарни с Европа. Но също така искаме и ЕС да бъде солидарен с нас по въпроса с украинско-руския конфликт“, подчерта държавният глава.