fallback

Девет партии влизат в гръцкия парламент, ако изборите са сега

Данните сочат, че СИРИЗА отново ще спечели изборите, но разликата й с втората Нова демокрация се е стопила до само 2%

26.08.2015 | 17:54 Автор: Лъчезар Вълев

Девет партии влизат в новия гръцки парламент ако изборите бяха сега. Това показват резултатите от социологическо проучване, направено по поръчка на телевизия Вериа. Данните сочат, че СИРИЗА отново ще спечели изборите, но разликата й с втората Нова демокрация се е стопила до само 2%. Трета сила са неонацистите от "Златна зора".

Социолозите предвещават доминация за СИРИЗА и Нова демокрация на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Осемте месеца на управление на Радикалната левица обаче са стопили разликата между тях до само 2%

Така според данните СИРИЗА отново ще спечели вота с 24% подкрепа, следвана от Нова Демокрация с 22 на сто подкрепа. За сравнение през януари партията на Ципрас получи 36.3% от гласовете на гърците, а за тогава водената от бившия премиер Андонис Самарас десница гласуваха 27,8 на сто от отишлите до урните.

Трета сила в Гърция е неонацистката Златна зора. Четвърта остава партията на журналиста Ставрос Теодоракис „Потами“. Назад в таблицата остават Комунистическата партия с 4,5%, толкова и за левите от ПАСОК, както и за отцепниците от СИРИЗА, начело с Панайотис Лафазанис. Съюзът на центристите остава назад с половин процент по-малко, а за досегашните партньори на СИРИЗА в управляващата коалиция „Независими гърци“ биха гласували 3,5%, което е с процент и три десети по-малко в сравнение с вота през януари. Решаващи за разпределението на мандатите в 300-местния парламент може да се окажат 15-те процента, които все още не са решили кого ще подкрепят.

Междувременно в. "Вима" съобщи, че гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще разпусне настоящия парламент и ще назначи временно правителство в петък. Според изданието лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис не се очаква да формира правителство в тридневния срок. "Вима" допълва, че в петък Павлопулос ще назначи и избори за 20 септември.

 

fallback
Още от Свят
fallback