fallback

Подслон за бежанци горя край Берлин

При инцидента няма пострадали

25.08.2015 | 17:24 Автор: Лъчезар Вълев

Физкултурен салон, използван за временно настаняване на бежанци, изгоря в германския град Науен, близо до Берлин. При инцидента няма пострадали.

Местните сили на реда работят по версия за умишлен палеж. Инцидентът се случва, след като крайнодесни демонстранти многократно протестираха тази година срещу пристигането на търсещи убежище хора в Науен, разположен на около 15 км западно от германската столица

В края на миналата седмица в източногерманския град Хайденау се стигна до сблъсъци по време на протест срещу лицата, търсещи убежище. Стотици демонстранти замеряха с фойерверки и бутилки силите на реда, охраняващи намиращия се града подслон за бежанци. Канцлерът Ангела Меркел определи действията на протестиращите като отвратителни.

Много политици в страната предупредиха, че ще има покачване на нивото на враждебност към чужденците. От началото на годината са регистрирани над 150 палежа, които са повредили или разрушили бежански центрове в Германия.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер проведе серия от срещи с цел взимането на строги мерки срещу десните екстремисти. Правосъдният министър също осъди нападенията и каза, че ще има нулева толерантност към ксенофобията и расизма.

 

fallback
Още от Свят
fallback