Сеул поиска от Пхенян да се извини за въоръжените си провокации

24.08.2015 | 19:55 Редактор: Лъчезар Вълев
Сеул поиска от Пхенян да се извини за въоръжените си провокации

Нови опити за решаване на избухналата преди дни криза между Северна и Южна Корея. Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе поиска Пхенян да се извини за въоръжените си провокации от миналата седмица, при една от които бяха ранени двама южнокорейски войници. Напрежението между Сеул и Пхенян избухна, след като Северна Корея откри огън срещу южнокорейска военна база близо до границата заради  високоговорители, излъчващи антикомунистически послания...

Парк Гън-Хе подчерта, че високоговорителите, станали повод за раздора няма да бъдат изключени. "Нуждаем се от ясно извинение и мерки за предотвратяване на повтарянето на тези провокации и напрегнати ситуации", каза Пак на среща със свои съветници. Тя предупреди, че ако Пхенян не се извини Южна Корея "ще предприеме съответни мерки".
В съобщение на правителството се посочва, че Сеул разглежда възможността да разположи на своя територия американска подводница с ядрено оръжие на борда и американски стратегически бомбардировач B-52.

На този фон севернокорейската държавна телевизия показа кадри с маршируващи в униформа младежи и младежи съобщи, че милиони доброволци са се записали, за да защитят родината си от Южна Корея. Напрежение се усеща и в Сеул. Масово потребителите в Южна Корея качват в профилите си в социалните мрежи снимки на униформи, за да обявят готовност да се сражават в името на родината си.