fallback

Народно единство ще се опита да увеличи влиянието си в Гърция

Коментар от Атина на Том Макензи, Bloomberg

24.08.2015 | 13:05

Лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймеракис върна мандата в понеделник, 24 август 2015 след три дни преговори, в които не успя да формира ново правителство.

Той информира президента Прокопис Павлопулос за решението си и критикува премиера Алексис Ципрас за отказа му да се срещне с него.

"Страната е водена към разруха, но това би могло да се избегне, ако искаше г-н Ципрас", каза Меймеракис, цитиран от Катимерини.  "Убеден съм, че бихме стигнали до споразумение. Дори и сега премиерът не разбира, че трябва да се видим и да разговаряме".

Мандатът сега отива при лидера на Народно единство Панайотис Лафазанис, който каза, че иска да се срещне с партийните лидери по време на тридневния срок, който има да формира кабинет.

Още по темата

Коментар от Атина на Том Макензи, Bloomberg

Лидерът на Нова демокрация отиде при президента на Гърция и му върна правото си да състави правителство, мандата. След това мандатът отива при третата най-голяма партия в страната, партията, която беше създадена от бунтовниците в Сириза - в момента там има 25 депутати. Те ще имат три дни.

За тях това е от критично значение, защото имат нужда от кислорода на рекламата, за да изпратят посланието си и да утвърдят бранда си.

Това е партията, която няма офиси, почти никакво финансиране и съвсем малко стратегия и инфраструктура. Така Народно единство влиза в тази предизборна кампания в Гърция за 22 септември, когато е най-вероятната дата на вота.

За три дни ще се опитат да увеличат влиянието си. По всяка вероятност в четвъртък президентът на Гърция ще затвори парламента и ще бъде назначено временно правителство, по всяка вероятност. Официалната кампания за тези избори ще започне в края на тази седмица. Това очакваме да стане.

 

Политическата ситуация в Гърция се променя

През уикенда се водеха много разговори между различни политически фракции, които се опитват да работят заедно, да проверят дали могат да направят коалиция. През уикенда бяхме с двама много интересни играчи - Златна зора - крайната десница, националистите и Народно единство, новата политическа формация.

Златна зора, която бе обвинявана във връзки с неонацисти, но отрича, в момента има 17 депутати. Те се надяват да увеличат влиянието си от 6,3% в парламента, но искат 10%. Искат да увеличат местата си в парламента като внасят темата за имигрантите. Смятат, че могат да се наложат по този начин, както и чрез новите мерки за икономии, които се очаква да започнат през октомври в рамките на третия спасителен пакет.

 

fallback
Още от Свят
fallback