fallback

Меркел и Оланд обсъждат квотите за мигрантите

Незабавно трябва да се потърси решение на мигрантската криза в Македония

24.08.2015 | 12:51 Автор: Мартина Ганчева

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще обсъдят въпроса за квотите за имигранти на 24 август, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс. Дипломатът коментира, че трябва незабавно да се потърси решение на мигрантската криза в Македония и че не само тази страна е проблемът. По думите на Фабиюс кризата ще продължи дълго.

Само за два месеца от съседна Гърция в Македония са пристигнали над 44 000 души. Всички те идват организирано до граничния пункт Гевгелия. След като преминат през Сърбия и влязат в Унгария, те могат да пътуват свободно през границите на повечето страни от Общността. Министерството на външните работи на Македония заяви, че в страната няма необходимите ресурси, за да приеме всички бежанци.

През юни лидерите на ЕС отхвърлиха настояването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за определяне на задължителни национални квоти за приемане на десетките хиляди бежанци и имигранти, пристигащи в Европа от Средиземно море, главно в Гърция и Италия.

Извънредна среща на лидерите на ЕС  по темата обаче ще има. Някои европейски политици вече заговориха за възобновяване на граничния контрол и преразглеждане на шенгенските норми. Германия настоява ЕК трябва да инвестира над 10 млрд. евро за изграждане на центрове за бежанци в страните, които са външна граница на Общността.

 

fallback
Още от Свят
fallback