fallback

Антиправителствен протест в Ливан

23.08.2015 | 12:25 Автор: Мартина Ганчева

Мощни антиправителствени протести в Ливан.Този път повод за напрежението стана криза с боклука в цялата страна. Демонстрантите поискаха оставката на кабинета. Това е най-голямата вълна на недоволство през последните месеци

„Народът иска достоен живот“, скандираха протестиращите в сърцето на Бейрут. Според тях правителството не е способно да управлява старната. Демонсрацията беше организирана от леви опозиционни сили, профсъюзни и младежки организации. Ливанската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия и стреля във въздуха в опит да разпръсне хиляди протестиращи. Демонстрантите поискаха правителството да подаде оставка заради спор, който доведе до спиране на сметосъбирането в продължение на седмици.

35 полицаи и най-малко 15 протестиращи са пострадали при сблъсъците. Министърът на вътрешните работи Нухад Машнук заяви, че ще се търси отговорност на тези, които са стреляли с бойни патрони. Той обеща да разреши кризата с отпадъците на заседанието на правителството през седмицата.

Ливанският премиер Тамам Салам възнамерява още днес да отговори на исканията на участниците в масовите демонстрации. Очаква се той да направи изявление пред телевизионните камери и да очертае основните стъпки на кабинета "с цел да свали социалното напрежение.

През юли по улиците на страната започнаха да се трупат купища смет. Политиците, които са разединени заради конфликт на регионална и вътрешна основа, не можаха да стигнат до съгласие къде да се изхвърля боклукът на столицата. 

 

fallback
Още от Свят
fallback