fallback

Протест срещу бежанците в град Хайденау

23.08.2015 | 12:21 Автор: Мартина Ганчева

„Чужденците вън“ и „Спрете имигрантския потоп“. Тези думи на гняв отекнаха в град Хайденау, където се развихри истинска битка между протестиращи и полиция. Основният повод за недоволство е решението на общината да приеме временно бежанци в сградата на затворения преди години строителен пазар.

Акцията беше организирана от крайнодясната Национал-демократическа партия на Германия и в нея взеха участие около 1000 души, в това число млади жени с детски колички. Според очевидец, протестиращите са пеели нацистки химни.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Протестиращите замеряха силите на реда с камъни, бутилки и павета. След няколко часа на сблъсъци, 93-ма бежанци все пак успяха да влязат в сградата.

"Да не искаш да бъдеш чужденец в страната си. Но да не искаш да бъдеш и германец. Срамувам от тези расисти в Хайденау“, написа заместник- външният министър Михаел Рот.

Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви в декларация:

"Никога не бива да допускаме хора в нашата страна да бъдат заплашвани или нападани. Има нулева толерантност към ксенофобията".

Германските власти одобряват 40 % от всички молби за предоставяне на убежище, най-високият процент в Европа.

 

fallback
Още от Свят
fallback