fallback

Бежанската криза на Балканите

23.08.2015 | 12:16 Автор: Мартина Ганчева

Гръцкият президент поиска спешна среща с лидерите на ЕС заради кризата с бежанската вълна и  нелегалните имигранти. Той настоява и за сътрудничество с ООН. „Вълната от чужденци е толкова голяма, че заплашва да ни заличи като държава“, коментира държавният глава на южната ни съседка. На този фон Сърбия затвори границата с Македония, а Австрия поиска бежанците да остават по-близо до тяхната родина.

Само през изминалата нощ на територията на Македония са пропуснати около 4000 души. На автогарата в Гевгелия продължават да пристигат частни автобуси, микробуси и джипове, с които бежанците масово поемат към северната граница. На място е вътрешният министър на Македония Митко Чавков. Според него един от проблемите за сегашната ситуация е неконтролираното влизане на бежанците от Гърция. Чавков смята, че е необходима координация с гръцките полицейски структури.

Темата днес засегна и австрийският министър на външните работи Себастиан Курц.

"Трябва да направим много повече по места и да създадем приемни центрове за бежанците, които бягат от терора", твърди австрийският дипломат №1.

Според него бежанците трябва да подават молби за убежище в тези центрове в страните, откъдето идват или от съседните държави. Проблемът е, че на този етап няма работеща система, допълва Круц Той се обяви и за определяне на квоти за бежанци в страните от Европейския съюз.

Междувременно Сърбия разреши влизането на 5000 бежанци от Македония. В приемния център в Прешево цари хаос, съобщават местни медии. Сред бежанците има много жени и деца. Очаква се до края на деня сръбския министър на отбраната Братислав Гашич да посети граничната зона. 

 

fallback
Още от Свят
fallback