Стрелба във влака по линията Амстердам-Париж

22.08.2015 | 12:15 Редактор: Мартина Ганчева
Стрелба във влака по линията Амстердам-Париж

Истински екшън се разигра през изминалата нощ на Стария континент. Въоръжен мъж откри огън във високоскоростен влак от Амстердам за Париж и рани трима души. Сред пострадалите са местен журналист и френският актьор  Жан Юг Англад, известен от филмите на Люк Бесон „Никита“ и „Леон“. 

Нападателят е арестуван на гара Арас в Северна Франция, недалеч от границата с Белгия. По информация на местни медии заподозреният за стрелбата е мароканец на 26 г. Той е бил въоръжен с автомат Калашников. В багажа му са намарени още няколко оръжия. Нападателят е обезвреден от двама американски войници, които го чули да зарежда оръжие в тоалетната на влака и го причакали отпред. След това той бил арестуван.

Един от пострадалите е уцелен от куршум, но няма опасност за живота му. Вторият е с порезна рана на лакътя. Пострадалите са с американско и британско гражданство. Леко ранен е и френският актьор Жан Юг Англад, известен от филмите на Люк Бесон „Никита“ и „Леон“, както и от сериала „Семейство Сопрано“. Англад е пострадал, след като счупил стъклото на алармата във влака.

Белгийският премиер нарече "терористична атака" нападението във влака Амстердам-Париж. Според говорителя на вътрешното министерство на Франция Пиер Анри Бранде е твърде рано да се определи дали престрелката е терористичен акт. Френският президент Франсоа Оланд изрази солидарност към пострадалите от атаката и се ангажира всички обстоятелства около инцидента да бъдат изяснени. Доста по-крайна беше реакцията на лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен. „Франция вече се явява постоянна цел за действащи варварски престъпници, които се възползват от липсата на граници вътре в ЕС и Шенгенската зона“, коментира льо Пен.

Франция е „на тръни“ след кървавия атентат срещу френско сатирично списание „Шарли Ебдо“ в началото на годината, отбелязват световните агенции.