fallback

US дрон ликвидира втория човек в Ислямска държава

22.08.2015 | 12:11 Автор: Мартина Ганчева

Съединените щати и техните съюзници нанесоха 33 въздушни атаки по позиции на групировката „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. При един от ударите на американски безпилотен летателен апарат на територията на Ирак е ликвидиран „вторият човек“ в йерархията на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Хаджи Мутаз, за когото се вярва, че е заместник на Абу Бакр ал Багдади, е ликвидиран при нападение срещу кола, извършено по информация от разузнавателен източник. Американските власти смятат, че той е ръководел финансовите операции на "Ислямска държава" и е бил главният координатор за прехвърлянето на оръжие, експлозиви, автомобили и хора между Ирак и Сирия. Мутаз е отговарял за операциите в Ирак и е участвал в планирането на офанзивата срещу Мосул миналия юни.

За ликвидирането му беше съобщено и в края на миналата година, но тогава представител на американското правителство призна, че е била допусната грешка при разпознаването. "Смъртта му ще се отрази много сериозно на действията на групировката, предвид това, че влиянието му се простираше от финансите на "Ислямска държава" през медиите и операциите ѝ до снабдяването и логистиката", коментират анализатори. Но според други експерти няма да е така, защото терористичната организация бързо попълва ръководните постове с нови хора.

 

fallback
Още от Свят
fallback