fallback

Виктор Понта на мушка на прокурорите

Запорират негов апартамент

19.08.2015 | 18:54 Автор: Мартина Ганчева

Румънски прокурори наложиха запор върху жилището на премиера Виктор Понта. Целта е да се възстановят щети от данъчни измами от над 50 000, което е около 10 хиляди евро или 12 000 долара.

Днес румънският премиер се яви за трети път в Националната дирекция за борба с корупцията. Но и този път челния сблъсък с магистратите беше кратък. Поводът е наказателното дело, свързано с енергийния комплекс "Турчени-Ровинари".

По този случай Понта е разследван заради даване на невярна информация, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Той е извършил нарушенията с помощта на адвокатска фирма на сенатора социалдемократ и бивш министър на транспорта Дан Шова, който също е разследван.

Понта настоява, че обвиненията срещу него са неверни и на политическа основа. Заради подозренията президентът Клаус Йоханис на два пъти поиска оставката му. Понта подаде оставка, но временно и то от поста председател на управляващата Социалдемократическа партия.

"Жалко, че борбата в политиката и медиите у нас се води с толкова мръсни методи", написа Понта на страницата си във Фейсбук.

 

fallback
Още от Свят
fallback