Ахмет Давутоглу върна на Ердоган мандата за съставяне на правителство

От 9 юни досега премиерът на южната ни съседка не успя да постигне коалиционно споразумение

19.08.2015 | 16:51 Редактор: Мариета Иванова
Ахмет Давутоглу върна на Ердоган мандата за съставяне на правителство

Турският премиер Ахмет Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство на президента на Турция Реджеп Ердоган. Давутоглу не успя да намери коалиционно споразумение от 9 юни насам, когато получи мандат за съставяне на кабинет. На 23 август изтича последният срок за формиране на коалиция. Тогава се очаква президентът ще насрочи нови избори.

Според Конституцията предсрочния вот   трябва да се проведе 60 дни след одобряването им. Така най-вероятната дата е 22 ноември.

Дотогава обаче Ердоган трябва да състави временно правителство, което да включва министри от всички четири парламентарно представени партии – задача, която сама по себе си е трудно изпълнима, тъй като всички опозиционни партии поставиха редица условия за участието си в такъв кабинет.

Основаната опозиционна Републиканска народна партия обяви, че би участвала в управлението, единствено ако всяка друга формация участва, което да гарантира, че управляващата „Партия на справедливостта и развитието” няма да има мнозинство в него.

Партията на националистическото движение вече обяви, че не желае да участва  в преходно правителство.

Прокюрдската народнодемократична партия обаче, е готова на това. - „Ние ще поемем отговорността да подготвим предсрочните избори,“ заяви говорител на партията.

Малко преди изборите на 7 юни, три министерства – това на вътрешните работи, правосъдието и транспорта, бяха оглавени от непартийни експерти.

В преходен кабинет трябва да бъдат назначени още 22  министри, като сметките показват, че 10 от тях трябва да са от управляващата партия, 6 за републиканците и по 3 за националистите и Прокюрдската партия.