150 души са станали жертва на нападение на Боко Харам в нигерийско село

Повечето от жертвите се удавали в местна река при опит да избегнат терористичната атака

19.08.2015 | 11:35 Редактор: Мариета Иванова
150 души са станали жертва на нападение на Боко Харам в нигерийско село

Около 150 души са загинали след нападение на бойци на радикалната групировка „Боко Харам” в нигерийското село Кукува-Гари, щата Йобе, намиращото се в североизточната част на страната. Това са съобщили местните власти на 18 август, предава ТАСС.

Повечето от жертвите са се удавили в местната река при опит да избегнат нападението на терористите в населеното място. Останалите са били убити, предава AFP. Трагедията се е случила преди седмица- на 13 август, но едва сега става известно за нея.

По информация на местни жители десетки бойци на мотоциклети нахлули в селото, предизвиквайки паника сред населението след като открили стрелба по хората.

„Изплашени жителите на Кукува- Гари, сред които жени и деца, тръгнали бързо да напускат селото и скочили в реката, която била много придошла заради обилни  дъждове (в местността),” споделят  очевидци.

В края на юли бойци на Боко Харам атакуваха селото, нахлувайки на над 30 мотоциклета. Тогава са били убити повече от 10 души, сред които жени.

Боко Харам, чието име в превод от езика хауса означава "Западно образование- грях" , е ислямистка групировка, атакува северната и североизточната част на Нигерия. Бойците на терористичната група нападат и съседни страни като Нигер, Камерун и Чад, припомня ТАСС.