Полша стартира кампания за разширяване на военното присъствие на НАТО в региона

Не искаме да бъде буферна зона, коментира пред FT Анджей Дуда

17.08.2015 | 16:47 Редактор: Мариета Иванова
Снимка: Twitter

Президентът на Полша Анджей Дуда ще постави начало на кампания за „разширяване на военното присъствие на НАТО” в Източна Европа по време на първото си посещение зад граница следващата седмица в Естония. Новината е съобщил източник на Reuters, предава ТАСС.

 „Полша, отчитайки своите възможности, икономически и военен потенциал, се опитва да създаде обединен фронт в региона, засягащи по-специално постоянното присъствие на войски на НАТО,” отбелязал източникът, цитиран от ТАСС. И по думите му посещението  на 23 август ще „положи началото на този процес”.

 „Президентът иска да покаже, че Полша е на една страна не само с най-близките си партньори, но и с тези, които може да се нуждаят от наша подкрепа”, коментира източникът на Reuters.

 “Не искаме да бъде буферна зона”

Още по темата

 Както  по-рано коментира Дуда „в настоящата геополитическа ситуация присъствието на Алианса, най-голямата в света военна сила, е изключително важно не само за Полша, но и за цяла Централна и Източна Европа”.

 „Ние не искаме да бъдем буферна зона,” подчертал той в интервю за The Financial Times. – “Искаме да бъдем реален източен фланг на Алианса”.