Либия поиска помощ в борбата с Ислямска държава

За три дни над 100 души, повечето мирни жители, станали жертва на терористите в град Сирт

14.08.2015 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
Либия поиска помощ в борбата с Ислямска държава

Либийският премиер Абдула ал-Тани поиска помощ от световната общност в борбата с терористичната групировка Ислямска държава, предава ТАСС. Призивът Тани е направил в изявление по телевизионния канал Ал-Арабия.

„Съветът за безопасност (на ООН) запази мълчание, а в Либия продължава клането на либийци от ръцете на бойци от Ислямска държава,” коментира премиерът. Той също така говори за „политика на двойни стандарти”, във връзка с това, че „световните сили се борят с Ислямска държава в Сирия и Ирак, но си затварят очите за Либия, а въпросът на правителството за сваляне на оръжейното ембарго остава без отговор”.

ТАСС припомня, че на 26 февруари 2011 Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за въвеждане на ембарго за доставка на оръжие в Либия. На 28 март 2015 санкциите са удължени за още една година. Либийските власти нееднократно са се обръщали с молба за сваляне на ограниченията, но поради опасенията за безконтролно разпространение на оръжия в региона молбата не е уважена.

По данни на телевизия Ал-Арабия само за изминалите три дни жертви на бойците на Ислямска държава в либийския град Сирт са станали над 100 души, повечето от които мирно население. Премиерът на страната определи случилото се за „геноцид”.

От октомври миналата година крепост на Ислямска държава в Либия е средиземноморския град Дерна. В последно време обаче все по-често се появява информация за завладяване на нови територии от групировката, в това число и Бенгази и Сирт, предава ТАСС.