fallback

Откриха оцелял след взривовете в Тиендзин, Китай

Повече от 3500 души останаха без дом, вследствие на взривовете

14.08.2015 | 12:40 Автор: Ирина Георгиева

Продължават да горят пожари на мястото, където имаше два мощни експлозии в китайския град Тиендзин, 36 часа след инцидента, съобщава BBC. Екип от военни химически експерти тестват за токсични газове на мястото на инцидента. Спасителите са задължени да носят специално защитно облекло, съобщиха местните държавни медии.

Поне 50 души загинаха, повече от са 700 ранени, като 71 от тях критично, вследствие на експлозиите на 13 август.

Междувременно спасителните екипи намериха оцелял в останките на 14 август. Оцелелият е 19-годишен пожарникар, съобщи информационната агенция Xinhua. Посочено е, че 17 пожарникаря са мъртви, а 18 липсват.

Шефът на пожарната заяви пред репортери, че повече от 1000 пожарникаря и 140 пожарни коли се борят с пламъците. Липсват десетки служители на компаниите, които работят на мястото, където са станали взривовете.

Складът, където стана инцидентът се намира в района на пристанището в град Тиендзин , е собственост на компанията Ruihai Logistics, която е специализирана в работа с опасни стоки. Според сайта на компанията, тя се занимава с компресиран газ, запалими течности и токсични химикали, някои, от които силно експлозивни, ако се смесят с вода.

Държавните власти заявиха на 14 август, че все още не е ясно точно какви материали е имало в склада по време на пожара или какви са причините за инцидента. Според тях районът е обезопасен и всички опасни вещества са само на мястото на инцидента.

Налице са големи разлики между счетоводните сметки  на управителите на фирмите и митническите служители, отбелязаха разследващите.

Репортерът на BBC Джон Съдвърт съобщи, че след като огънят бъде погасен химическите контейнери ще бъдат преместени на безопасно място и съдържанието в тях ще бъде анализирано.

Местните жители обаче се притесняват, че няма да стане ясна истината за влиянието на пожарите върху околната среда. Междувременно повече от 3500 души останаха без дом. Те прекараха нощта във временни убежища.

Китайският вестник The People's Daily  съобщава, че спасителните служби са се "опитали да премахнат 700 тона натриев цианид", съхраняван на площадката.

fallback
Още от Свят
fallback