fallback

Петролът ще поевтинее с 10 долара след падането на санкциите срещу Иран, прогнозира Световната банка

11.08.2015 | 21:15 Автор: Теодора Георгиева

Петролът ще поевтинее с 10 долара след падането на санкциите срещу Иран. Такава прогноза направи Световната банка. Според анализатори отмяната на санкциите ще повлияе значително върху пазара на черното злато, икономиката на Иран и търговските партньори на страната. 

Експерти от Световната банка коментират, че след падането на санкциите срещу Иран, цената на петрола ще спадне от 66 до 56 долара за барел, което обаче ще навреди на доходите на най-големите страни износителки на петрол. Според експертите пълното връщане на Иран на световния пазар постепенно ще добави около 1 милион барела петрол дневно. Иран ще увеличи доходите си, като ще спечели повече от увеличаването на износа си, отколкото ще загуби от падането на цената.

Световната банка прогнозира и скок на обема на преките чуждестранни инвестиции в Иран. Очаква се през 2016-2017 година те да достигнат до 3 милиарда долара, което е около два пъти повече от настоящия обем. Техеран пък оценява необходимите инвестиции в петролния и газов сектор на 130-145 милиарда долара до 2020 година, съобщават световните агенции. 

Според анализатори страните вносителки ще спечелят не само от спада в цената, но и от подновяването на пълноценната си търговия в Иран. Най-вече ще се възползват САЩ и ЕС, тъй като обемът на търговията им с Техеран падна почти до нула след въвеждането на санкциите.  Блумбърг съобщава, че откакто Иран добива повече петрол, ОПЕК е достигнала три годишен връх в производството. 

 

fallback
Още от Свят
fallback