Близките на загиналите в А320 на Germanwings искат американски съд да гледа делото

09.08.2015 | 14:06 Редактор:
Близките на загиналите в А320 на Germanwings искат американски съд да гледа делото
Близките на загиналите в А320 на Germanwings искат американски съд да гледа делото

Семействата на загиналите при тежката катастрофа със самолета на авиокомпания Germanwings, искат делото за инцидента да се разглежда от американски съд. 

Според адвокат на роднините американската съдебна система за събиране на доказателства ще установи как е било възможно вторият пилот на самолета Андреас Лубиц да бъде допуснат да управлява машината при психически проблеми. Прокурорът на Марсилия заяви, че Лубиц е страдал от тежка депресия, психоза, придружена със смущения в зрението.

По думите му част от лекарите са установили, че той е психично нестабилен и негоден да управлява самолет, но диагнозите им са били запазени в тайна. Заключенията от разследването показват, че вторият пилот умишлено е врязал самолета в склон на френските Алпи. 

В края на юли роднините на жертвите отклониха предложение за компенсации за загубата на близките им с аргумент, че не са достатъчни. Предложението беше за по 25 000 евро, но те настояват за най-малко по 100 000 евро.
Самолетът на нискотарифната авиокомпания Germanwings, който  изпълняваше полет от Барселона за Дюселдорф, се разби в района на френските Алпи на 24 март 2015 година. Всички 150 пътници на борда загинаха.

Близките на загиналите ще съдят компанията-майка на Germawings, Lufthansa в САЩ.

„Готвим се за дело в САЩ и виждаме добри шансове“, каза Елмар Гемула, който представлява 39 семейства, пред Bild am Sonntag на 9 август 2015.

Ищците искат да знаят „как е възможно вторият пилот, за когото се знае, че имал ментални проблеми е получил разрешение да лети“, каза адвокатът.

Според германския вестник компенсациите за авиоинциденти в САЩ обикновено са дете пъти по-високи, отколкото в Германия.

Адвокатът е казал на вестника, че е в контакт с юридическа фирма от Ню Йорк, специалист в авиоинциденти.