Киев съобщи, че пожарът около Чернобил е бил локализиран

Разпространението на огъня е спряно

09.08.2015 | 11:20
Киев съобщи, че пожарът около Чернобил е бил локализиран
Киев съобщи, че пожарът около Чернобил е бил локализиран

Запалените треви в горския комплекс "Чернобилска гора" е локализиран, съобщи на сайта си държавната служба по извънредни ситуации на Украйна.

Ведомството съобщи, че в събота, 8 август 2015 в района са възникнали огнища на пожари – запалили са се сухи треви. На площ от 32 хектара е имало три огнища.

В неделя сутринта, 9 август 2015 потушаването на огъня продължава, но разпространението му е спряно. На място работят 19 пожарни и над 100 души.

Последният пожар в района на Чернобилската зона бе на 16 юли и причината за него е била умишлен палеж.

Шефът на службата по извънредни ситуации на Украйна Николай Чечеткин тогава каза, че на мястото на пожара са открити две факли.

 

Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ съобщи на 9 август 2015, че няма изменения на радиационния фон в България.

"По повод засиления обществен интерес в резултат от пожарите около Чернобил, заявяваме, че към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, над естествените вариации, характерни за него в пунктовете за измерване.

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11.00 часа на страницата на ИАОС, чрез  Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка..