fallback

САЩ с нови санкции срещу Газпром

08.08.2015 | 14:00 Автор: Теодора Георгиева

Съединените щати въведоха нови санкции срещу руския газов гигант Газпром. За първи път те засягат конкретен обект – находище в Охотско море. Анализатори коментират, че санкциите поставят под въпрос бъдещето на единствения в Русия завод за втечнен газ.

Вашингтон въвежда санкции срещу Южно-Киринското поле, което съдържа 640 милиарда кубически метра природен газ и 97 милиона тона кондензат, което го прави едно от най-големите в руския шелф. Преди една година руският енергиен министър Александър Новак заяви, че там са открити и залежи на петрол. Газпром възнамеряваше да започне експлоатацията му от 2018-2019 година .

Анализатори обаче коментират, че след въвеждането на санкции от страна на Вашингтон, всички тези природни ресурси ще останат за години напред на дъното на морето. Според съобщение във федералния регистър на министерството на търговията на САЩ се забранява износ, реекспорт и предаване на вече намиращо се в Русия оборудване или софтуер, подлежащо на експортни регулации, за Южно-Киринско поле. Газовият концерн на Русия имаше големи планове за това находище и през юни обяви, че заедно с "Шел" ще построят трети етап от завода за втечняване на газ на остров Сахалин.  

Ден преди решението на САЩ да санкционира находището, руско издание написа, че "Газпром" планира да го прехвърли към друг свой проект, върху който ембаргото не действа при заварено положение, за да заобиколи санкциите и да привлече чуждестранни инвестиции за разширяване на завода за втечняване на газ.

 

fallback
Още от Свят
fallback