Египет откри „Новия Суецки канал”

Проектът беше завършен за една година

06.08.2015 | 16:18 Редактор: Велко Каменов
Египет откри „Новия Суецки канал”

Суецкият канал съществува от около 160 години. Преди около година президентът на Египет Сиси реши, че ще се опита да удвои трафика на корабите, които пътуват по него. Беше изградена нова, втора отсечка, дълга 72 км., по която могат да пътуват кораби. На практика сега Суецкият канал представлява двупосочна магистрала, ще бъде позволен едновременен трафик на плавателни съдове и в двете посоки. Проектът беше завършен за 1 година, а по време на строежа 1,8% от земекопните машини в света работеха по него.

„Суецкият канал е ключов за търговията особено между Европа и Далечния Изток. Като индустрия и с подкрепата на правителството се опитваме да се справим с проблема за намирането на по-удобни и бързи транспортни връзки. Мисля, че Суецкият канал е от изключителна важност за търговията между Азия и Европа, но и между Азия, Африка и дори източното крайбрежие на САЩ”, заяви Клаус Хемингсен, главен изпълнителен директор на Maersk Drilling.

„Не съм сигурен, че светът го е искал, но е възможно той да има нужда от него в бъдеще. Въпросът за Суецкия канал е свързан с таксите, които ще се събират при преминаването през него. Ако имате кораб, който трябва да пътува от изток на запад или от запад на изток, можете или да минете през Суецкия канал, или да заобиколите Африка по дългия път. Всичко зависи от цената. Ако таксите за преминаване през канала са прекалено високи, хората няма да го използват”, предупреди Тони Фостър, основател на Marine Capital.