BNP Paribas с рекордна печалба за последните три години

Анмари Хордърн, Bloomberg Лондон

31.07.2015 | 18:16 Редактор: Мартин Илиев
BNP Paribas с рекордна печалба за последните три години

Здравей, България

Истински удар за BNP Paribas. Най-голямата френска банка отчете най-голямата си тримесечна печалба за последните три години.
Чистата печалба достига до 2,6 милиарда евро. Приходите растат с 16 на сто до малко над 11 милиарда евро, надвишавайки 10-те и половина милиарда, които прогнозираха анализаторите.
Но какво стои зад силните числа?
От една страна BNP  е сред институциите в региона, които се облагоделстват от възстановяването в Европа и връщането към икономически растеж. Стимулите, предоставяни от ЕЦБ, са безпрецедентно високи, докато вълненията на пазарите подкрепят търговията. Банката се възползва и от еднократните печалби. Тя е отчела 420 милиона евро за тримесечието от притежааването на дял във френски собственик на молове за пазаруване.
Все пак, както своите конкуренти от Дойче Банк и Барклийс, BNP преструктурира поделението си за търговия с ценни книжа, тъй като регулаторните изисквания за по-големи капиталови буфери вреди на рентабилността му.
И докато сме свидетели на най-големите й тримесечни печалби за последните три години, изпълнителният дректор на BNP твърди, че признаците на нестабилност все още се мяркат на хоризонта.

Аз съм Анмари Хордърн от Лондон, специално за България он ер!