fallback

НАТО подкрепи Турция в операцията по отблъскване на Ислямска държава

Алиансът обаче няма да участва пряко в създаването на т.нар. буферна зона в Сирия

28.07.2015 | 20:26 Автор: Теодора Георгиева

НАТО даде подкрепата си на Турция и САЩ за отблъскване на ИД от териториите по границата със Сирия. Алиансът обаче няма да участва пряко в създаването на т.нар. буферна зона в Сирия.

След извънредно заседание на Съвета на НАТО в Брюксел на ниво посланици, генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че Анкара не е искала военна помощ за борба с джихадистите. Някои от страните-членки на Алианса призоваха Турция за помирение с кюрдите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция е силна страна, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса. Той акцентира, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с ИД. Столтенберг подкрепи намеренията на турските власти заедно с армията на САЩ да охраняват близо 100-километрова буферна зона вътре в Сирия, по дължината на турската граница.

По думите му обаче това е инициатива на Анкара и Вашингтон. Посланиците на страните-членки на НАТО се обединиха около идеята, че тероризмът представлява директна заплаха за сигурността на страните от Алианса и за международната стабилност. Те обещаха силна солидарност с Турция. Днешното заседание беше свикано по настояване на югоизточната ни съседка, след като атентатор-самоубиец се взриви в пограничния град Суруч и уби 32 души.

Междувременно президентът на Сирия Башар Асад призна, че армията му страда от недостиг на бойци. Това е и първата поява на Асад от година насам.

Той посочи, че генералите му са принудени да местят силите от един фронт на друг, за да защитават региони от военно, политическо и икономическо значение. По думите му загубата на територии е довела до гняв сред сирийците.

 

fallback
Още от Свят
fallback